Tips för fågelskådning

Se himlen med nya ögon med fågelkikare från kikkertland. En kikare är ett tidlöst enkelt verktyg som ger dig en fantastisk insikt i naturen på riktigt nära håll. En kikare har du alltid stor nytta av! Du kan hitta ett stort antal kikare speciellt framtagna för dig som är intresserad av fågelskådning.

Välj bland ett stort antal naturkikare för dig som är hobbyornitolog, eller professionellt utövare av fågelskådning och jakt. Kikkertland har ett brett utbud av fågel-, natur-, och jaktkikare, samt andra handhållna kikare anpassade för utomhusbruk. En kikare som är vattentät är en stor fördel när du vistas ute i naturen. Läs mer om fågelkikare på Kikkertland.

Välj rätt miljöer

Många fåglar är specialiserade på att leva i olika miljöer. Även om en hel del arter trivs i städer, byar och på gårdar så måste du bege dig ut i naturen för att hitta andra fåglar. Dessa utflykter är halva nöjet med fågelskådningen.

Vilken tid på dygnet bör du vara ute?

Tidiga morgnar i naturen är svårslagna. Det är också tidiga morgnar som fåglar är som mest aktiva. Försök därför vara ute i naturen i gryningen om du kan. Du kommer märka hur aktiviteten minskar undan för undan under morgonen även om det såklart råder viss aktivitet även resten av dagen.

Vilken fågelkikare ska du välja?

Det kan vara svårt att hitta rätt kikare för just dina behov. Fundera på vad du vill använda kikaren till, vilken del av året, vilken tid på dygnet, samt i vilka miljöer. Det finns några saker du bör tänka på när du köper kikare för fågelskådning. Fågelkikare som är gjorda med avseende just på fågelskådning, har ofta en takkantsprisma design (mer strömlinjeformad) för att minska vikt och få en smidigare funktion. 

Fågelkikare är i regel av bättre kvalitet än de allra enklaste kikarmodellerna, och är ofta kvävgasfyllda för att förhindra invändig imbildning. De brukar dessutom vara vattentäta för att stänga ute fukt och klara alla väder. Kikarna är i regel gummiklädda för att ge ett bättre grepp vid våta förhållanden, samt för ökad stöttålighet.

Hur får du bästa möjliga sikt?

Kikaren är ett oumbärligt instrument för dig som tycker om fågelskådning. Bra sikt är med andra ord det viktigaste hos en kikare. I början och slutet av dagen, när solnedgången kryper närmare eller mörkret får ge vika för det första morgonljuset, är det nödvändigt att ha en kikare med bra bildkvalitet. Hur vet du vilka specifikationer min kikare ska ha? Nedan kollar vi närmare på förstoring, ljusstyrka, linsstorlek och skymningsvärde.

Förstoring

För dig som vill använda en kikare till fågelskådning rekommenderar vi en förstoring på 8x eller 10x. Fågelkikare finns ofta i förstoringar på 8×40, 8×42, 10×42, 12×42. 

Linsstorlek och ljusstyrka

Vill  du använda kikaren vid gryning och skymning passar en kikare med stor främre lins (42-50mm) bäst. Vill du hellre ha en kikare som är mindre och lättare så bör du välja en mini-/kompaktkikare. 

Skymningsvärde

Skymningsvärdet säger något om hur väl kikaren fungerar under sämre (mörkare) förhållanden. Ljusstyrkan säger något om bildens ljusstyrka och hur väl du kan urskilja detaljer. Vad är bäst? Ett bra skymningsvärde eller hög ljusstyrka? Det är förstås bra om båda värden är höga i en kikare.

admin