Nattkikare med night vision

Nattkikare är perfekta att använda i totalt mörker, och det finns ett flertal modeller som är anpassade för olika situationer. Exempelvis finns kikare anpassade för mörkerseende i naturen, samt kikare för totalt mörka rum och grottor. Se ett stort utbud av nattkikare hos kikkertland.

Hur fungerar nattkikare?

Moderna nattkikare kan du använda med hjälp av månsken och andra naturliga ljuskällor som stjärnor. För att summera teknologin kan vi säga att nattkikaren ”byter” elektroner till fotoner via en självlysande platta. Detta ger en bild som vi människor kan se.

För alla nattkikare av denna typ kommer bildkvaliteten i nattkikaren emellertid att förbättras om det naturliga ljuset kompletteras med en IR-strålkastare som i gamla dagar. Vissa modeller finns med en inbyggd infraröd ljuskälla som garanterar bättre bildkvalitet.

Termiska nattkikare

En annan variant av nattkikare är de termiska versionerna. Fördelen med en termisk nattkikare ligger i att de kan avslöja djur som inte kan ses med blotta ögat eller med andra elektroniska apparater. Således kan man se djuren på ett längre avstånd och se djur, som i begränsad utsträckning är dolda genom plantering. Se vårt urval av termisk kikare här.

Vad kan du använda nattkikare till?

En nattkikare är lämplig och idealisk till observering av djurliv eller till navigering i en mörk skog, på öppna hav eller andre scenarier, där man måste se klart om natten.

Som fågelskådare möter hamnar man oftast i ett läge då de vanliga kikarna inte räcker till för att skåda nattaktiva fåglar såsom, till ex. ugglor, näktergal, flodsångare, rördrom, kornknarr, nattskärra etc. En nattkikare anpassad för dessa förhållanden är däreför guldvärd.

Att kunna upptäcka och identifiera djur är dessutom en stor möjlighet. De flesta djuren är nattaktiva och med en mörkerkikare kan man äntligen njuta av ett skådespel få förunnat, vare sig man skådar på hemmaplan eller på en safariresa.

Vilka generationer av nattkikare finns?

Nattkikare har utvecklats under många år och idag finns det fyra olika generationer av dessa. Om du köper en nattkikare av högre generation kommer du i flesta fall att se en skarpare och renare bild.

Generation 1/1+

Generation 1 är den mest sålda nattkikaren då den ger ett mycket bra pris/prestanda förhållande. Det är också den enklaste konstruktionen av dom fyra och dessa enheter har en ljusförstärkning på ca 10.000-20.000 ggr. Generation 1+ är en vidareutveckling av Generation 1 och förstärker ljuset ytterligare, 20.000-35.000 ggr. Dessa nattkikare kan du med lätthet ha med på båten, i bilen eller på campingturen och fungerar även utmärkt vid övervakning, mm.

Generation 2/2+

Generation 2 är idag standard för mer professionella applikationer och används i huvudsak av säkerhetsföretag, polis, övervakning, och dylikt. Det befintliga ljuset förstärks upp emot 20.000-50.000 ggr. I Generation 2+ (en vidareutveckling av Generation 2) är ljusförstärkningen upp emot 50.000 ggr.

Generation 3

Genom att addera galliumarsenid till fotokatoden får man en bild som är skarpare och mera kontrastrik än tidigare. Generation 3 nattkikare ger en mycket bra bild även då förekomsten av externa ljuskällor är starkt begränsade, maximala synbara avståndet är väsentligen förbättrat.

Generation 4

Den senaste och mest avancerade konstruktionen nattkikare av idag. Dessa säljs nästan uteslutande till militär personal, där pålitlighet och prestanda prioriteras högst och priset blir en andrahandsfråga. Nattkikare av Generation 4 ger en extremt bra ljusförstärkning och de har också lyckats begränsa ljusreflektioner som ibland uppkommer i tidigare generationer.

admin